Citroën C4 aircross - nov Citroënov športni terenec

Citroën je v septembru lansiral na slovensko tržišče novo športno terensko vozilo C4 aircross, s čimer želi znamka spremeniti klasične standarde. Na voljo je kot izvedenka na dvo- in štirikolesni pogon, torej vabljeni v naš salon na ogled novega Citroenovega terenskega vozila...

Aerodinamične odprtine na skrajnih koncih prekinjajo vodoravne linije na sprednjem delu in poudarjajo kompaktno zunanjost. Poteze pokrova motornega prostora, vidne z voznikovega mesta, širši blatniški koši in manjša previsa poudarjajo vtis trdnosti, ki ga daje nova oblika karoserije.

 
Povzet po hypnosu
LED diode so nameščene navpično v aerodinamičnih odprtinah na sprednjem delu. Zaradi boljšega pretoka zraka in zmanjšanja emisije CO2 je bila pozornost namenjena zasnovi velikih 18-palčnih koles in zadnjih luči, ki se navdihujejo neposredno pri konceptnem vozilu hypnos. Od strani je rebro v obliki narobe obrnjene plavuti morskega psa, ki prav tako spominja na bočno zastekljeno površino konceptnega avtomobila hypnos, okrašeno s kromirano vetrno rožo.
 
Pametno vozilo
S sistemom štirikolesnega pogona zadnje generacije ponuja novinec optimalno lego vozila na cesti v vseh okoliščinah. Tehnologija omogoča stalno vožnjo s štirikolesnim pogonom z zagotavljanjem najboljše porazdelitve navora med sprednjimi in zadnjimi kolesi. Glede na svoje želje in potrebe lahko voznik prek upravljalnega stikala, nameščenega za prestavno ročico, ročno izbira med tremi načini prenosa: način na 2-kolesni pogon (2WD) za optimalno porabo goriva, način na 4-kolesni pogon (4WD), ki samodejno spreminja porazdelitev navora med sprednjo in zadnjo premo, ali način lock, ki poveča posredovani navor na zadnjih kolesih za zagotovitev maksimalne vlečne moči vozila v pogojih s slabšim oprijemom.
 
Motor HDi 110 v kombinaciji s šeststopenjskim ročnim menjalnikom bo na voljo v dveh različicah – na dvo- in štirikolesni pogon. Že na začetku prodaje bo na voljo tudi z zmogljivim motorjem HDi 150 (na voljo tudi v izvedenki z dvo- in štirikolesnim pogonom z ročnim šeststopenjskim menjalnikom) in z bencinskim motorjem 1.6i s 115 konjskimi močmi (na voljo različica z dvokolesnim pogonom z ročnim petstopenjskim menjalnikom).
 
LED dodatki
C4 aircross krasi velika steklena panoramska streha, ki osvetljuje celoten potniški prostor ter prispeva k dobremu počutju potnikov. Ponoči, ko naj bi bilo vzdušje bolj umirjeno, pa panoramsko streho krasijo v streho vgrajeni LED svetlobni vodniki. Odlikuje se po svoji funkcionalnosti in izboljšani ergonomiji voznikovega mesta, ki zagotavlja vsakodnevno preprosto upravljanje in uporabo vozila. Za še bolj udobno potovanje ponuja potnikom prostoročni dostop in zagon motorja, navigacijski sistem GPS z na dotik občutljivim zaslonom s kamero za vzvratno vožnjo, gumb za izbiro načinov prenosa, USB priključek in Bluetooth povezavo za prenosne avdio predvajalnike.
 
G.P. Pariz
Foto: Citroën